...

Header Ads

Nikotin yiyen bakteriler yardımıyla sigarayı bırakmak mümkün olabilecek mi ?

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre nikotin yiyen bakteriler vücuda giren nikotin miktarını yüzde 50’ye kadar tüketebiliyor. Nikotin yiyen bakteriler yardımıyla azaltılan vücuttaki nikotin miktarı sayesinde sigarayı kolay bırakmak mümkün olabilecek mi ?
Sigara birçok kişinin kolay kurtulamadığı zararlı bir alışkanlık. Kimisi bırakmayı deneyip başarsa da, istatistikler bunu sadece isteyenlerin yüzde 5’inin gerçekleştiğini gösteriyor. Nikotin bağımlılığından çıkmak çok da kolay olmadığından araştırmacılar bunun için şimdi nikotin yiyen bakteri üzerinde çalışıyorlar.
İnsanların sigarayı bırakmalarına yardım etmek isteyen bilim insanları bu güne kadar, yavaş-salınımlı nikotin bantları, sakızlar ve nikotin aşıları gibi birçok farklı yöntem denediler. Ancak tüm bunlardan daha etkili bir yöntem arayışında olan Amerika’daki araştırmacılar şimdi de kan dolaşımında nikotini yok eden bir bakteri enzimi üzerinde testler gerçekleştiriyorlar. Sigarayı bırakmak için en etkili yöntem bu olur mu bilinmez ama araştırmacılar bu enzimin insanlara sigarayı bırakma konusunda daha fazla yardım edebileceğini düşünüyorlar.
SİGARA BAĞIMLILIĞINI ÖNLEYEN AŞININ İLK TESTLERİ
ABD’deki Scripps Araştırma Enstitüsü’nden bilim adamlarının geliştirdiği tütün bağımlılığını önleyen aşı,fareler üzerinde etkili oldu.
Nikotin antijenlerini (bağışıklık sistemini harekete geçirip antikorların üretimini sağlayan maddeler) aşılarda kullanılan bir proteinle birleştiren bilim adamları, bunu farelere enjekte etti. Aşıdan sonra farelerde antikor üretimi arttı ve bağışıklık sisteminin tütünle etkili biçimde mücadele ettiği görüldü.
Bu çalışmada araştırmacılar, sigaranın insanda bağımlılık yapan “kendini iyi hissetme halini” yaşatmadan önce kan dolaşımında yer alan nikotini yok etmeye çalışıyor. Enzimi tedavi amaçlı kullanım için ilaca dönüştürmeye çalışan araştırmacılar çalışmada, az miktardaki nikotinin sigara içme dürtüsünü de ortadan kaldıracağı düşüncesiyle hareket ediyor.
Araştırmaya imza atanlardan Kim Janda, aşıyı geliştirirken vücudun nikotini yabancı ve zararlı bir madde olarak algılanmasının amaçlandığını belirtti. Bilim adamı, bu şekilde bağışıklık sisteminin yabancı ve zararlı olarak algıladığı maddeye tepki göstererek nikotin moleküllerinin yayılmasını ve beyne ulaşmasını önlediğini vurguladı.


Hiç yorum yok

teşeşkkürler katkınız için

...