...

Header Ads

Proteinler Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler

Proteinler, aminoasit adı verilen küçük yapı taşlarından oluşurlar ve hücrelerdeki bütün biyolojik olayların gerçekleşmesini sağlarlar. Virüsler haricinde tüm canlı gruplarında bulunurlar. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik moleküllerdir. İçerisinde karbon, oksijen, sülfür ve azot atomları bulunur. Bazı proteinlerin yapısında kükürt ve fosfat atomları da bulunabilir.

Her proteinin aminoasit dizilimi farklıdır. Bir aminoasitin yerinin değişmesi veya yerine başka bir aminoasitin bağlanması proteinin yapısını değiştirerek, işlevini azaltmakta ya da tamamen ortadan kaldırmaktadır. Aminoasitler, doğada yaklaşık olarak 200 adet kadar bulunur. Ancak canlıların yapısındaki proteinlere sadece 20 çeşit aminoasit katılır. Bitkiler tarafından 20 aminoasit de sentezlenebilmektedir. İnsanlar ise 12 tane aminoasiti sentezleyebilirken, 8 tanesini dışarıdan besinlerle hazır olarak almak zorundadır. Vücutta sentezlenemeyip, dışarıdan hazır olarak alınması gereken aminoasitlere temel veya esansiyel aminoasitler denir.
Proteinlerin Özellikleri Nelerdir?


Proteinlerin temel yapı birimleri aminoasitlerdir.
• Bir aminoasitin yapısında merkezde karbon ( C ) atomu, bu karbona bağlı bir amino grubu ( -NH2 ) , bir karboksil grubu ( -COOH ) , bir de aminoasitin çeşidini belirleyen değişken (radikal) grup bulunur.
• Aminoasitler, yapısında bulunan amino grubu sayesinde bazik, karboksil grubu sayesinde asidik özellik taşırlar. Bu şekilde asidik ortamda bazik, bazik ortamda asidik davranış gösterirler. Yani aminoasitler kuvvetli amfoter özellik gösteren maddelerdir. Bu sebeple canlıların sahip olduğu PH değeri belli sınırlar içerisinde korunur.
• İki aminoasitin birleşmesiyle dipeptitler, üç aminoasitin birleşmesiyle tripeptitler ve çok sayıda aminoasitin birleşmesiyle polipeptitler sentezlenir. Bu sentezlerin hepsi birer dehidrasyondur ve her peptit bağının oluşumunda 1 molekül su açığa çıkmaktadır.
• Aminoasitlerin bir araya gelmesi bütün hücrelerde enzimler kontrolünde ve ribozom organelinde gerçekleşir.
• Aminoasitlerin ribozomda birleştirilmesi rastgele olmayıp, hücrenin DNA’sındaki bilgiye göre yapılmaktadır.
protein,saglık,yaşam,ne yemeli,

Hiç yorum yok

teşeşkkürler katkınız için

...